06 helmikuuta, 2013

Iso ilo pienistä tilkuista - Kirja-arvostelu

Jos kaipaat haastetta ja ideoita tilkkutöihin, niin tämä kirja on sinua varten. Sarah Fielken kattava teos on täynnä upeita tilkkutäkkejä ja kauniita värejä, rohkeasti yhdisteltyinä toisiinsa. Itse olen nyt selannut tätä arvosteltavaksi saamaani tuhtia (reilut 200 sivua) pakettia useaan kertaan, mutta vielä en ole innostunut kokeilemaan mitään esimerkkikuvioista tai -täkeistä. Ne eivät sovi lyhytpinnaiselle ja kärsimättömälle käsityöläiselle, se on varma. Monet jopa tuntuvat niin suuritöisiltä, että melkein ahdistaa koko ajatus toteuttamisesta.

Pitkäjännitteiselle tilkkuilijalle kirja laittaa varmasti sormet syyhyämään ja aivot raksuttamaan. Omanikin lähtivät kyllä melko kierroksille. :)

Kirjassa on paljon tietoa ylipäänsä tilkkuilusta, siihen liittyvästä sanastosta, ohjeita ja piirrettyjä esimerkkejä. Jokaisessa työssä on selkeät ja kattavat, yksityiskohtaiset ohjeet, jotka auttavat vähemmän tilkkutöitä tehneitä ryhtymään rohkeasti hommiin. Ihan aloittelijalle nämä täkit ei kyllä ole, vaikka olenkin sitä mieltä, että aina kannattaa rohkeasti yrittää. 

Tiesittekö muuten, että puuvillakangasta kirjoessa, kannattaa aina käyttää puuvillalankaa? En ollut koskaan sitä ajatellut, mutta senkin opin tästä kirjasta. Jos lanka on eri materiaalia kuin kangas, alkaa se ajan kuluessa hapertaa kangasta.

Tykkään kirjassa myös siitä, kun siinä on selkeästi opastettu eri työtapoja, kerrottu erilaisista vanutyypeistä ja siitä, minkälaisiin täkkeihin mikäkin käy parhaiten + monia muita hyviä vinkkejä. Jokaisen esimerkkityön vaikeusaste on luokiteltu tähdillä yhdestä neljään. 

Jos olet kiinnostunut tilkkutöistä ja haluat kattavan oppaan käsityökirjakokoelmaasi, voin suositella tätä opusta. Vaatii paneutumista, mutta palkitsee kärsivällisyytesi. 

Kirjan on kustantanut WSOY ja se löytyy hyvin varustetuista kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista.Nyt kun Islan sänkyä pidennettiin, haluan tehdä siihen uuden päiväpeitteen. Olen jo päättänyt, että teen täkin käyttäen jotain tämän kirjan mallia. Tähtitäkki tai riippuvat lyhdyt kutkuttavat tällä hetkellä eniten. Myös mm. alimmassa kuvassa oleva "Muuttolinnut" on ihan mahtava..

Jaksaisinkohan jatkaa jotain työtä useamman päivän..? Siinä mulle haaste. Itse olen sen verran kärsimätön, että haluan yleensä saada työt yhden vuorokauden sisällä valmiiksi. Mutta toisaalta voin jo kuvitella sen onnistumisen tunteen, kun saa jotain näin isoa ja hienoa tehtyä. Miten palkitsevaa!

Oletko sinä tehnyt vaativan tilkkutäkin? Katselisin mielelläni linkkejä, joten vinkkaa osoite jos olet tehnyt ja siitä blogannut. :)

6 kommenttia:

 1. Upean näköinen kirja ja mikä vielä mahtavampi blogi!!
  Ihanaa oli löytää tänne, lukijaksi jäin!

  VastaaPoista
 2. Wau! Upeita täkkejä! Noissa sitä riittäisikin tekemistä, mulla on ollut jo yli vuoden tekemättä tilkkutäkki jonka aloitin äitiyslomalla... Täkki on koko ajan kasvattanut kokoaan, suunnittelin siitä vauvan täkkiä mutta nyt siitä taitaa tulla olohuoneeseen viltti :) heh. Tämä malli on kyseessä, kun ei omaa kuvaa ole! http://annamariahorner.blogspot.fi/2011/06/spinning-stars.html

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköinen kirja! Värimaailmasta tulee mieleen monet sun tekemät jutut :) Ja mielellään näkisin näitä malleja sinunkin toteuttamana! Mutta osaan kyllä samaistua sun fiiliksiin siitä, että työläältä tuntuu tällaiset pidemmät tarkkuutta vaativat ompeluprojektit. Itsellä onkin vähän se ongelma, että en malta ikinä odottaa, että näen työn valmiina. Ja siksi tuntuu usein vaikealta jättää työ kesken ja jatkaa seuraavana päivänä. Olen myös vähän semmoinen mokailija, joten siksikin isot projektit jänskättää ennakolta :D Mutta kova aikomus on mullakin JOSKUS toteuttaa joku ihana tilkkutäkki. Sitten pitää vaan ottaa erilainen asenne, esimerkiksi päiväkohtaisia tavoitteita.

  Täytynee kyllä tutustua tähän kirjaan tarkemmin! Mun suosikkeja oli näistä riippuvat lyhdyt ja sitten nuo linnut. Voisihan tällaisia toteuttaa ensin vähän pienemmässä mittakaavassa. Tehdä esimerkiksi laukun...

  VastaaPoista
 4. Ruususuun äiti: Kiitos ihanasta kommentistasi! Olen iloinen, että löysit tänne ja jäit lukijaksi! :)

  Rosa: Toi on just se mitä mä vähän pelkään, jos aloitan jonkun näistä, että se lojuu meidän nurkissa keskeneräisenä vielä vuoden päästä. Mulla käy jo yleensä villasukille niin... Mutta ne ei onneksi vie paljoa tilaa. :D
  Ois mahtavaa nähdä sun tekemä täkki kun saat sen valmiiksi. Tulee varmasti superhieno!!

  Elina: Kirja on kyllä ihanan värikäs ja mäkin mielelläni näkisin näitä mun tekeminä. :D Mut oon päättänyt, että jonkun näistä nyt toteutan ja teen parhaani, ettei se jää meidän ruokapöydälle kuukausiksi lojumaan, kunnes siirrän sen vihaisena kaapin nurkkaan.
  Mulla on täysin sama malttamattomuus. Ihan hirveä ajatus odottaa, että näkee valmiin työn, vaikka kuten jo sanoinkin, niin toisaalta voin myös jo kuvitella miten palkitsevaa sitä täkkiä olisi katsoa sitten, kun sen vaivan olisi nähnyt ja saanut sen valmiiksi. Voisin ottaa viikonloppukohtaisen tavoitteen, sillä arkipäivisin en enää ehdi ompelemaan muuta kuin tuskan ja kiukun kautta. ;)

  Linnut on myös tosi ihana ja kirjassa on toinenkin työ missä on yksi lintu. Sekin on hieno. Pitää ehkä kysyä Islan mielipidettä minkälaisen sängylleen toivoisi.. tai en tiiä onko se sittenkään hyvä idea. Valitsee kuitenkin sen kaikista työläimmän. :D

  VastaaPoista
 5. Elina vielä, mäkin mietin sitä että tekisi pienemmässä mittakaavassa, mulla tuli mieleen tyynynpäällinen. Laukkukin ois hyvä idea!

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla uutuuskirjasta!
  Tässä on linkki vaativimpaan työhöni, jonka olen tehnyt joskus vuosia sitten. Pienimmän tilkun koko oli 3,5 cm. http://jadelmina.blogspot.fi/2010/11/ensimmainen-kuvapostaus.html Tässä vaativin työni

  VastaaPoista