Mä siis olen ohjeen saanut kätevältä naapuriltani, joka kutsuu näitä arkipulliksi. Mulle näistä arkipullista on tullut ihan peruspullia, sillä teen näitä aina. Taisi pari päivää sitten loppua viimeiset pakkasesta, niin tänään alettiin lapsien kanssa heti aamusta leipomaan sinne lisää. :)
Arkisempia, tai terveellisempiä näistä tekee sen, että voin sijaan on käytetty rypsiöljyä, tavallisen sokerin sijaan hedelmäsokeria ja suurin osa jauhoista on tummaa.
Itse en oikeesti kaipaa yhtään parempia, vaan nää on musta ihan superhyviä. Toki jos maistan kunnon voipullaa niin huomaahan sen eron, mutta paremmalla omalla tunnolla syön näitä (ja useamman ;).
A bit different post from me. We bake a lot and i always have to have something good in the freezer. So here´s a recipe for a little healthier buns (that we made this morning). ;) I think they taste just as good as butter buns and i eat these with a bit better conscience (and more).
5 dl maitoa / 5 dl milk
1,5 dl hedelmäsokeria / 1,5 dl fructose
50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa/ 50 g yeast
4 tl (oman maun mukaan) kardemummaa/ 4 tsp (or more if you like) cardamom
1,5 tl suolaa/ 1,5 tsp salt
6 dl hiivaleipäjauhoja/ 6 dl dark flour (e.g. yeast bread flour)
4 dl vehnäjauhoja/ 4 dl wheat flour
1,5 dl rypsiöljyä/ 1,5 dl turnip rape oil
Voit halutessasi käyttää myös täysjyväjauhoja tai pelkästään vehnä- tai hiivaleipäjauhoja (mitä nyt kaapista löytyy, itse oon kokeillut vähän kaikin tavoin ja tepsii aina makeen nälkään). Desimitat voi silloin vähän vaihdella joten mene tuntumalla (mitä enemmän tummaa sen vähemmän yleensä tarvii ja päinvastoin).
- Lämmitä maito ja lisää hiiva + hed.sokeri + suola + kardemumma.
- Lisää hiivaleipäjauhot ja vatkaa vatkaimella n. 2 min.
- Lisää loput jauhot ja alusta normaalisti
- Lisää viimeiseksi öljy (kokeile ensin 1,3 dl ja lisää jos tarvetta).
Mä teen näistä aina korvapuusteja, eli kaulimen jälkeen levitän pohjalle rypsiöljyä sudilla, hed. sokeria ja kanelia. Kananmunalla voitelu ja uuniin 200c n. 12-15 min. Itse tykkään jättää vähän melkein raaoiksi joten pidän uunissa 10-12 minsaa.
If you want, you can also use plain wheat flour or more dark flour (i have used all kinds of flours that i have found in the closets. But then the dl measures can vary a bit so you have to go by the feeling (usually if you use more dark flour - you need less, and if you use only wheat flour you might need to add some more).
- Warm your milk and add yeast + fructose + salt + cardamom
- Add yeast bread flour and whisk with mixer for 2 min.
- Add rest of the flours and bake by hand
- Add the oil (try 1,3 dl first and put more if needed)
I always make cinnamon buns so after rolling the dough, i brush oil on the surface and add fructose + cinnamon on it. Then just roll and cut it to pieces, brush egg on top and put them in the oven for 200c 12-15 min. I like my buns almost a bit raw so i usually keep them about 10-12 min.
Kiva resepti. Olen kova pullaleipuri, tätä voisi joskus kokeilla. Rypsiöljyä olen kyllä joskus laittanut ja siitä on tullut hyvää.Kiitos muuten siitä haasteesta. Ilman muuta otan sen vastaan, pitää vaan vähän miettiä. No, nyt on aikaa! Hyvää pääsiäistä!
VastaaPoista